Câinele se simte neliniștit? Stresat? Îngrijorat? Ați putea crede că nu vă poate spune dacă este, dar el deseori o face, într-un mod nonverbal. Câinele comunică starea să emoțională prin limbajul corporal și prin comportament.
Decodificarea acestor indicii este în cea mai mare parte o chestiune de cunoaștere a semnelor specifice.
Este important să observăm semnele stresului în stadiul lui inițial; acest lucru vă oferă posibilitatea de a îndepărtă câinele dintr-o situație înainte ca reacția să escaladeze și să devină agresivă sau periculoasă. Alte tactici de intervenție ale anxietății, precum dresajul, sunt de asemenea de succes dacă sunt începute cât mai repede posibil, înainte că animalul de companie să aibă șansă să devină cronic stresat. Pe măsură ce decodificați limbajul corporal al câinelui, luați în calcul și situația sa. Într-un context, un câine care își linge botul ar putea exprima frica sau anxietatea; într-un alt context, același câine și-ar putea linge buzele înainte de a primi o recompensă. Și unii câini își ling botul atunci când au greață. Luați în considerare comportamentul general al câinelui, nu doar o mișcare sau un gest, atunci când evaluați nivelul de stres al acestuia.
Fiți conștienți în principal la comportamentul care pare neobișnuit. În cazul în care câinele exprimă semne care ar putea semnaliza stresul sau anxietatea, începeți cu o vizită la medicul veterinar.
Cum arată câinele atunci când este relaxat
Pentru a recunoaște momentul în care câinele este anxios, este important să cunoaștem modul de comportare când acesta este relaxat. Fiți atenți în principal la fața sa. Ochii săi ar trebui să fie moi și rotunzi sau ușor închiși pe jumătate. Culoarea ochilor ar trebui să fie observată cu ușurință. El ar trebui să își țină urechile semierecte și înainte (doar daca nu are urechile lăsate). Când el interacționează cu o persoană, urechile ar putea trece într-o postură mai sociabilă. botul ar trebui să fie relaxat –de fapt, ar putea arăta ca și cum ar zâmbi.
Fiți atenți la postura sa
Limbajul corporal al câinelui poate transmite confortul acestuia. Un câine relaxat ar trebui să își poarte greutatea egal pe toate cele patru membre. Când acesta se joacă, el ar putea avea mișcări exagerate, sărituri. El ar putea de asemenea să schimbe gesturi sociale cu alti câini, inclusiv arcuirea pentru joacă, lovirea membrelor de pământ sau rotirile rapide pentru a invita la fugă.
Recunoașterea. Când este stresat câinele dvs.
Un câine stresat vă exprima un limbaj corporal diferit decât cel liniștit. Un câine stresat ar putea sta într-un singur loc și și-ar putea ridica un membru anterior sau s-ar putea feri de orice îl sperie. El și-ar putea întoarce capul și corpul, și-ar coborî corpul și ar putea încercă să fugă. Ați putea observa o schimbare a nivelului sau de activitate. Ar putea să pară mai nesigur și să reacționeze defensiv. Înfruntarea stresului. Atunci când câinele se simte anxios, el și-ar putea închide gura strâns sau și-ar putea trage buzele în spate, exprimând o grimasa forțată. Acest lucru poate fi un semn că se pregătește să mârâie sau să muște. Ați putea observa că mustățile de pe bot sunt erecte și că baza acestora pare mai pronunțată. Zona alba a ochilor ar putea fi mai pronunțată. Ați putea observa că are o privire intensă și directă sau că supraveghează hipervigilent mediul înconjurător. El ar putea evita contactul vizual sau s-ar putea întoarce frecvent cu privirea de la oameni sau alți câini. El ar putea clipi excesiv – sau deloc.
Priviti urechile
Urechile câinelui pot fi de asemenea un semnal al anxietății sau al stresului.
Sursa: pet.veterinarul